Sidor

tisdag 14 februari 2012

Smid medans liket är varmt

Vi ska vara tacksamma för att moralens väktare står vakt och skyddar våra intres... Nej, vänta nu!

Moralens väktare är i det här fallet musikindustrin. Ni vet de där som anser att det är så pass olagligt att kopiera musik, att de tvingat fram det största internationella avtalet sedan FN grundades.

De som har så fina slagord. Till exempel "Man ska inte stjäla från artisterna!" Eller, "Antipiratlagar behövs för att skydda artisterna."

Observera att det är artisterna som nämns. Aldrig ett ord om skivbolag eller distributörer. Bara artisternas. Jo, det är sant. Samma människor som tvingat fram den här lagen för artisterna, är samma människor som tar 99% av intäkterna från skivor och konserter. Men det gör de antagligen för att skydda artisterna. Och det ska vi alla vara tacksamma över. Hur skulle världen annars se ut?


Kom nu ihåg när ni läser följande att bolagen driver lagen om ACTA och SOPA för artisternas skull. Helt osjälviskt.

I förrgår dog Whitney Houston, en av modern pophistorias mest omtalade artister.

Bara ett par timmar efter att dödsbeskedet nått världen, hände något; priserna på nätbutikernas Whitney Houston skivor och låtar, steg rekordhögt.

Det är som bekant ingen hemlighet att en död artist säljer. Ibland mer än en levande.

När priset på kaffe går upp beror det oftast på att något hänt med odlingarna, och att efterfrågan på kaffet är högre än tillgången. Det är en enkel ekvation. Och acceptabelt.

Men hur motiverar man prisökningen på skivor? Det som Whitney redan spelat in, behövs ju bara tryckas nya skivor av. Eller om man vill använda det där fula ordet på "K" - kopiera. Just det, kostnaden för att trycka upp en CD har ju knappast förändrats till följd av Houstons död. Och det vore ju märkligt om i-Tunes kostnader för att kunderna laddar hem en av hennes låtar är större nu än för två dagar sedan.

Kan det vara för artistens skull man gör det här? Ska pengarna gå till hennes begravning? Forskning i hennes namn? Eller till hennes familj? Troligtvis inte.

Här handlar det helt cyniskt om att tjäna så mycket pengar så snabbt som möjligt. En storstjärnas död kan göra underverk för karriären. Ja, inte artistens, men väl bolagens.

Om fildelning är stöld, kan då inte ett följande tilltag vara att jämföra med likskändning?
Jag anser det.

Så länge skivbolagen gör sådana här saker, måste alla förslag och påtryckningar som de utövar gentemot länders lagstiftande församlingar kastas i papperskorgen där de hör hemma.

Skivbolagen är lögnare, tjuvar och maffiosos. Inget annat! Har aldrig varit, kommer aldrig att bli!

Men det är så klart bättre för artisterna att de finns där och skyddar...vems intressen det nu må vara...

Eller hur...?