Sidor

torsdag 14 november 2013

Birro tillhör det högsta kastet

Jag har aldrig tyckt om Marcus Birro. Tycker han är en obehaglig liten typ med klart sekteristiskt tänk.

Han är kristen. Alltså stenhårt ultrakonservativ kristen. Nyligen ville han bli partiledare för Kristdemokraterna. Han ville rädda de kristna värderingarna.

Ni vet vilka värderingar vi talar om. Äktenskap enbart för heterosexuella par i fertil ålder, kristendom på skolschemat och så vidare.

Men nu har han hittat en riktigt hög häst att hoppa upp och sätta sig på.

I den här krönikan i Expressen, gör han sin ståndpunkt väldigt tydlig; bara kristendomen kan ge dig frälsning. Bara kristendomen har gjort västvärlden till de frias värld. Alla de andra hedningarna är hänvisade till barnvåldtäkt och annat otäckt. Okristligt.

Som exempel använder han Nepal. Ett visserligen folktätt land, men i övrigt ganska obetydligt i ett globalt perspektiv. Om man inte heter Marcus Birro förstås.

Birro väljer också att, lite som Nya Moderaterna, ägna sig åt godtycklig historierevision.


"Men vi kan inte blunda för att vår civilisation, själva grundbulten i vårt demokratiska samhälle, skruvats dit med hjälp av den kristna tron.

Många universitet startades av kristna. Sjukhus, bibliotek, omsorg av alla slag, har dragits i gång och sedan skötts av människor med brinnande tro."

Så fortsätter Birro. Jo men säkert var det så. Men hur såg sjukhus och bibliotek ut när de drevs av dessa "eldsjälar"? Inte så väldans trevliga Marcus.
Det var när mer progressiva krafter tryckte på som man började behandla folk som människor. Sjukhus som drivs av fundamentalt kristna ger inte vård helt kravlöst. Du ska vara troende, och om du inte svarar på medicin är det förmodligen din tro som är svag snarare än din kropp.
Kristna bibliotek var väldigt restriktiva med vilka skrifter som fick stå på hyllorna. I många bibliotek där kristna får bestämma, förbjuds Harry Potter för att den anses uppmuntra till häxkraft och det ockulta.

Jag kan hålla med om att högste representanten för en kyrka rimligen bör stå bakom samma kyrkas uppfattning. Varför skulle man annars vilja tillhöra den?

Men Birros ilska rymmer så mycket mer. Något medeltida. Nämligen att det inte är tolkningen av Jesu ord som är problematiskt, utan att det finns andra livsåskådningar. "Du skall inga andra gudar hava jämte mig!"

Judar, hinduer, buddhister, wiccaner eller, Gud förbjude, ateister, göre sig icke besvär på Domedagen. För då kommer Birro stå där och sätta sig till doms över oss.

"Det finns bara en Gud och det är Jesus!" meddelar Birro.
Och det är väl en självklar attityd. Så resonerar alla troende om just sin Gud. Men dessa har Birro inte mycket till övers för. Hans Gud är mer rätt än andras.

Men du Marcus - vad säger Jesus om högmod?