Sidor

torsdag 31 mars 2011

Med cynism som affärsidé

Man skulle kunna tro att TV4 och deras muterade avkomma TV11 försöker slå någons sorts rekord. I kall beräknande cynism. Och samtidigt tjäna en bra slant på det dessutom.

Jag skrev tidigare i veckan om Big Brother. Men det är dessvärre bara toppen på ett gigantiskt isberg.


Senast i raden av exempel på denna totala avsaknad av medmänsklighet, empati, ansvar och respekt stavas Elisabeth Höglund. För inte så länge sedan var hon med om en mycket allvarlig olycka, som skadade bland annat hennes lårben och lårbensmuskeln. I dagsläget sitter hon i rullstol, går på kraftiga smärtstillande mediciner, och vet inte helt säkert när hon kan börja gå normalt igen.

Men rehabiliteringen får läggas åt sidan. Innan olyckan hade Elisabeth och hennes man tackat ja till TV4´s nya program "Herr och fru". Som den klippa Elisabeth är, försökte hon i det längsta att hoppas på en så pass god förbättring efter olyckan, att hon skulle kunna ställa upp utan större problem. Men ett par dagar innan det var dags för inspelning kände hon att det inte skulle gå. Hon hade fruktansvärda smärtor, mådde dåligt och kräktes.

Men på TV4 hade man ingen förståelse för Elisabeth´s tillstånd. Här skulle ju göras tv. Så istället för att beklaga och byta inspelningsdag till ett senare skede, gjorde man ALLT man kunde för att få in henne och hennes rullstol i studion. Att hon hade ont var inget problem för TV4, deras problem var logistiken.

TV4 kommenterar Elisabeth´s smärta: "Vi hoppas det inte syns i tv." Finkänsligt så det förslår.

Men som sagt, det här är inte det enda exemplet på hur TV4 behandlar deltagare i sina program.
I "Let´s dance" drillas deltagarna så hårt att de skadas, och får psykiska problem.
I "Idol" fråntas unga människor rätten till sina liv, och chansen att göra någonting annat än att ställa upp på meningslösa jippon i nedläggningshotade köpcentra.
Deltagarna i "Big Brother" behandlas som djur, och ingen tycks övervaka deras mentala tillstånd.
Bara några exempel.

TV4 tvingar fram underhållning, utan någon som helst hänsyn till sina deltagare.
Är det verkligen meningen att folk ska skada sig, drabbas av mentala problem bara för att de ställer upp i underhållningsprogram? Vore det inte trevligare för alla, om deltagarna kunde ha roligt själva också? Skulle kvalitén på programmet sjunka? Skulle tittare svika? Skulle företag sluta göra reklam för sina varor? Jag tror inte det.

Men det handlar inte om det. Här ska göras tv. Och det ska gå fort, och vara intensivt. Och framförallt ska det vara kostnadseffektivt. TV4 gör ingen skillnad på dekor, belysning och människor. Jo, kanske man är mer försiktig om dekoren. Den ska ju ändå användas hela säsongen.

Lite passande är det dock att kanalen som visar "Big Brother", TV11, har valt ett typsnitt för sin logotyp, att det utläses TVII... Bra uttryckt.

TV4 borde lära sig att deltagare är människor, och ska som sådana behandlas. Skälig ersättning, respekt och rätten att kunna tacka nej, även i sista minuten.

Men vad vet jag, jag är inte tv-producent, bara människa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar