Sidor

fredag 1 april 2011

Statligt slaveri

I USA ledde inbördeskriget (1861-1865) till att slaveriet avskaffades. Alltså, det slaveri som bestod i att ha importerade svarta, som gratis arbetskraft. De svarta hade inga rättigheter, väldigt få möjligheter att bli "fria", och betraktades som förbrukningsvaror. Dödligheten var hög, medelåldern låg. Män, kvinnor och barn, alla var de arbetskraft som inte kostade något att äga. Och som gick att hunsa. Jobba eller svält. Det var de alternativ som fanns.


Denna mörka passage i USA´s historia är också Europas. I Europa slutade man använda slavar mycket tidigare. Officiellt vill säga. Slaveriet är inte avskaffat än idag. Tvärtom frodas slavhållarkulturen. Och bland de länder som inte motsätter sig detta, eller till och med underblåser mänsklig slavhandel år 2011, finns Sverige.

I Sverige har vi statligt subventionerad slavhandel. Den statligt utsedda slavmarknadsplatsen är Arbetsförmedlingen, och dess fogde är Försäkringskassan.

Det är något fel på ett samhälle, som tvingar sina medborgare att jobba för löner det knappt går att betala hyran med, än mindre köpa mat. Det är definitivt fel, när folk tvingas jobba med något som strider emot deras personliga övertygelser. Och det är riktigt fel, när arbetsgivare vet att de inte behöver respektera mänskliga  rättigheter och människors värde, eftersom en anställd när som helst kan bytas ut. Arbetskraft finns det ju som bekant gott om.

Vi lever i ett så pass modernt samhälle, med så pass högt utvecklad teknik att vi borde se arbetslöshet som ett framsteg, snarare än som en motgång.

Hela den tekniska revolutionen hade som mål att maskiner skulle göra människornas jobb. Men när man insåg att maskiner ökade på produktionen gjorde man något helt annat. Istället för att låta en maskin ta över tio människor arbete, köpte man tio maskiner, och anställde hundra nya arbetare. Fullkomligt absurt.

Istället borde man ha sagt: Vad skönt, nu behöver bara var tionde arbeta. Eller varför inte låta tio människor dela på arbetsbördan som blev kvar. De skulle bara behöva jobba en timme om dagen.

Varför kallar vi det arbetslöshet? Vi borde kalla det arbetsfrihet. Det borde vara ett mått på teknisk framgång för ett land, att allt färre faktiskt behöver slita på ett löpande band, eller i gruvor. Tänk vad vi skulle spara i sjukvården, bara på bortfallet i förslitningsskador.

Men icke. Idag är vi så besatta av myten att "alla måste ha ett jobb", att vi inte längre kan tänka rationellt.

Varför måste alla ha ett jobb? Varför är det så viktigt att alla måste vara sysselsatta, att staten tvingas hitta på jobb som varken finns, eller behövs, för att säga att någon ska få ett värde som människa?

Det här har lett till att vi idag har ett modernt slaveri.

McDonalds är ett bra exempel. Telemarketing ett annat, Anställningsvillkoren för personal på 7/Eleven, tillåter inte ens toalettpauser under ett 8timmars pass, och tyskimporterade Lidl, vars motto tycks vara "Arbeit macht frei", ska vi ju bara inte tala om.

Det här är välkända och väldokumenterade fakta. Och det sker med statens goda minne. Staten har skapat en "vit slavmarknad", där tvivelaktiga arbetsgivare bara kan välja och vraka. Den anställde har inga rättigheter, bara skyldigheter. Och gränserna tänjs ut mer och mer.

McDonalds förnedrar sin personal, tvingar dem att stämpla ut under arbetsdagen vid tillfällen med dålig kundgenomströmning, och sätter orimliga prestationskrav. Den som klagar får sparken. Eller... Nej, tack vare provanstälningsreglerna, behöver du inte ge någon sparken om de bara är provanställda. Det räcker med att inte förlänga provanställningen. Sen är det bara att gå till lokale slavhandlare (Arbetsförmedlingen) och hämta en ny.

Staten borde enbart syssla med att få in folk som arbetar i det offentliga, skola, omsorg, sjukvård och liknande. Inte agera slavförmedlare åt privata företagare.

Samhället kollapsar nämligen inte, om vi inte har ett McDonalds i varje gathörn. Folk svälter inte ihjäl om de inte kan handla tortillas två kronor billigare. Och nog överlever mänskligheten om den kan vänta tills den kommer hem, med att göra en nattmacka och en kopp kaffe.?

Privata företag har det fantastiskt i Sverige, och de skrattar hela vägen till banken. Varför ska de behandla sina anställda med respekt, när de vet att den anställde inte kan göra NÅGONTING för att förändra sin situation. Företaget har all makt över den anställde. Ett anställningsavtal idag kan bestå av tre sidor, med enbart den anställdes skyldighet gentemot företaget. Det enda kravet som arbetsgivaren har gentemot den anställde är oftast lönen, och även det är förhandlingsbart.

Varför tillåter Svenska Staten, riksdag och regering, denna cyniska handel med människors liv och rättigheter? För det är slavhandel vi talar om, inget annat.

Varför ska någon kunna tvinga någon annan att jobba för någon och något de inte själva står för? Du skulle aldrig tvinga någon till prostitution. Och då finns det ändå de som vill jobba med prostitution, men som inte får det...  Varför kallar vi det ena för att utnyttja någon, men det andra anses var en skyldighet?

Personligen anser jag att den värsta form av människohandel är just den cyniska inställning som McDonalds, Lidl, 7/Eleven, med flera har. Slit och släng. Kostnadseffektivt. man utnyttjar folk, inte bara fysiskt utan även mentalt. Och detta anser många vara helt ok. "Du måste ju ha ett jobb. Alla måste jobba!" Varför då?? Om det inte finns behov av arbetskraft, inom det offentliga, alltså det som behövs för att samhället ska fungera, varför ska då folk tvingas till skitarbeten som inte behövs? I många fall finns det ju inte ens en efterfrågan. Men vad gör det? Då anställer vi ju bara fler inom telemarketing. Det kostar nästan ingenting, och folk måste jobba för oss...

Hör ni själva hur sjukt det blir?

Om McDonalds verkligen vill öppna en restaurang till, får de väl locka arbetare, med samma frenesi som de lockar kunder. "Men då blir ju hamburgarna så dyra!" Ditt problem! Är du inte beredd att betala för att folk jobbar, så kan du laga din mat själv. Svårare är  det inte.

"Men hur ska folk försörja sig då?"

Enkelt! När företagen inser att de inte bara kan använda människor som man använder näsdukar, kommer de bli tvungna att göra det attraktivt att jobba för dem. Högre löner, vettiga löneavtal, reglerade arbetstider. Och framförallt, börja behandla arbetarna med så pass mycket respekt att de stannar av egen fri vilja. Inte för att de riskerar bli av med sin A-kassa.

Mer långtgående, kommer vi kunna se kvalitetsförbättring. Folk som trivs med sina jobb presterar bättre. Det är ingen myt, det är väldokumeterat. Folk som trivs och får bra betalt, känner också en yrkesstolthet, vilket leder till ännu bättre kvalitet, och minskar riskerna för sabotage och slarv.

Men för att nå dit, måste vi erkänna att vi tillåter slaveri år 2011. Vi måste erkänna att det finns ett systemfel. Politikerna måste sluta gå företagens ärenden.

Helst skulle jag se ett samhälle byggt på idén som framförs av skaparna av The Venus Project, men det går inte att genomföra bara över en natt. Men tanken är sund. Se hela dokumentären Zeitgeist - Moving forward här. De första ca 45 minuterna avhandlar av någon anledning genetik, men sedan tar den upp varför vårt nuvarande ekonomiska system är en ohållbar bluff. Och vad vi kan göra åt det.

AVSKAFFA SLAVERIET - I SVERIGE OCH VÄRLDEN!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar