Sidor

måndag 28 mars 2011

Ask - ett steg i rätt riktning.


Äntligen säger Beatrice Ask något som är vettigt. Jo, ni läste rätt. Efter några trevande försök med, bland annat, lila kuvert till misstänkta sexköpare, gör hon en strålande come-back, som visar att hon, trots allt, har några lampor tända där uppe.


Ett förslag har nämligen lagts fram från Socialdemokraterna, att man i Sverige ska straffas för handlingar som begåtts i annat land, även om handlingen i det landet inte är brottsligt. Förslaget är naturligtvis absurt.

Det är lätt att förstå vart det politiskt korrekta förslaget syftar åt att komma åt - narkotika och sexköparna. Sverige är av hävd ett land med mycket restriktiva lagar, både vad gäller narkotika och prostitution. Och om det finns det många olika åsikter. I andra länder till exempel Tyskland och Holland, är man något liberalare.

Syftet med motionen är att "markera", som det så fint heter, att vi i Sverige inte accepterar att våra medborgare reser till länder och där åtnjuter, den fullt lagliga, friheten att röka på och betala för en natts intimt umgänge.

Enligt förslaget så skulle den som åker till Amsterdam och där tar sig ett bloss på en av många coffee-shops, för att sedan avrunda kvällen i sällskap med en kvinna, mot ersättning, vid hemkomst skulle arresteras, åtalas och straffas. För ett brott han faktiskt INTE har begått.

För om gärningen inte är kriminell där den utförs, så är den inte kriminell. Punkt.

Men Socialdemokraterna försöker härmed påtvinga omvärlden SIN syn på moral, etik och lagstiftning. En smula förmätet, kan man tycka, av ett parti vars företrädare, utan att skämmas, slöt hemliga avtal med CIA om nattliga transporter av "terrorister".

Jag hade nästan förväntat mig att Beatrice Ask skulle jubla. Ett sådant här förslag ligger helt i hennes linje mot hårdare tag. Men tji fick jag. Tack och lov. Sällan blir man glad när man har så fel.

Men läs gärna Ask's resonemang på Aftonbladet (länk ovan). Jag kan inte annat än håla med henne. Om svensk lag kan vi som sagt ha åsikter, men vi är farligt illa ute, om vi straffar medborgare enbart för att de söker sig till andra länder där lagstiftningen är liberalare än vår egen.

Så, ett stort tack Beatrice, för att du står för dina egna åsikter om svensk lag och rättspraxis, men samtidigt förstår värdet av internationell rätt.  Nu klev du upp ett steg på min respektstege. Fortsätt så. Vi ser gärna fler utspel och förslag från din sida, som likt det här, visar prov på både sunt förnuft och respekt för andra demokratiers rätt att styra sina länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar