Sidor

måndag 2 juli 2012

EU kan lära av Vasa

Redan 1628 stod det klart att stora internationella projekt är dödsdömda.
Det var året då regalskeppet Vasa sjönk, efter blott femton minuters jungfrufärd.

Nu har forskare hittat ännu en misstänkt anledning till varför. Måttenheter. En holländsk fot är tydligen inte lika lång som en svensk, har det visat sig.

Historien i korthet: De holländska byggarbetarna byggde båt från ena hållet, svenskarna från det andra. När de så möttes på mitten var det inte längre en båt, utan två helt olika, som skarvades ihop.

Och precis så är det med EU - olika länder med olika mått, som bygger från varsitt håll, utan kommunikation med varandra. Resultat: haveri av episka mått, holländska som svenska...

Och priset? Ja, det betalas av dem som befinner sig ombord. Och ombord sitter vanligt folk. På skutan befinner sig varken ingenjörer eller byggare, och minst av allt beställaren. Precis som på Vasa. De som bär ansvaret står på betryggande avstånd och beskådar katastrofen, med en gåsleversnitt i ena handen och ett fett traktamente i den andra.

Inga andra unioner, av samma typ och storlek, i världshistorien, har överlevt. Sovjetunionen kollapsade, Rom gick under, USA har väldiga problem.... Varför tror vi att just EU skulle vara annorlunda, när vi ser symptomen varje dag?

EU är idag ett av de största hoten mot demokrati och stabilitet, som västvärlden någonsin kommer att uppleva.

Vill vi ha fred i vår tid - måste EU projektet läggas tillbaka i torrdocka, demonteras, och ingenjörer från respektive land jobba med egna projekt, där man förstår varandra och använder samma linjal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar