Sidor

söndag 27 mars 2011

Otukt är världens lön...

Det kan inte vara lätt att vara kung av Sverige. Eller drottning. Monarker världen över har det i allmänhet inte lätt. Men Konung Carl XVI Gustav och hans gemål Silvia, har verkligen fått klä skott de senaste veckorna.
2010. Året som skulle bli ett av de mest glansfulla i vår kungafamiljs historia, urartade till det mest hektiska gatloppet i modern tid.
Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och hennes Daniel, skulle åter igen placera familjen Bernadottes porträtt i var mans vardagsrum. Så populära skulle man inte vara sedan Lillprinsen och den vackra Silvia Sommerlath gifte sig på 1970talet.
Men något hände...
Boksläppet. "Den ofrivilliga monarken" slog ner som en veritabel bomb i media. I den utmålas kungen som en horbock, och ja, nästan som hallick. Drevet gick, ironiskt nog i älgjaktstider. Medias jaktlag nosade upp kungen i skogen och konfronterade honom med det ena avslöjandet efter det andra. har kungen läst boken? Kan kungen kommentera? Är det sant? Kungen skruvade på sig och bad att få återkomma när han faktiskt fått en chans att läsa boken. Mediadrevet malde vidare.
Republikanerna vädrade morgonluft. Kan man verkligen ha kvar monarkin, när dess företrädare beter sig så här klandervärt?
Problemet med republikanernas logik är att om folkliga företrädare måste vara moraliskt 100% felfria, skulle vi inte kunna ha vare sig riksdag, parlament, senat eller kungahus.
Ett annat problem är själva infallsvinkeln. att vara kung av Sverige är ett heltidsjobb, precis som att stå på ICA eller vara pilot. Man har ett ansvar gentemot sin uppdragsgivare. Men även heltidsanställda har rätt till privatliv. Så även kungen. Vad han gör på sin egen tid har vi inte med att göra. Hans eventuella snedsteg inom och utanför äktenskapet, är en familjeangelägenhet. Ingen butiksanställd skulle få sparken för att ha vänstrat, eller haft gruppsex. Om det inte skett på ett sådant sätt att det direkt skadar verksamheten.
Och så Silvia... Nu i dagarna har TV 4 sänt program om Silvias far, Walther Sommerlaths, påstådda samröre med nazisterna under andra världskriget. Drottningen konfronterades med uppgifterna som nyligen kommit i dagen, och fick frågorna på löpande band. Visste drottningen om att han blev medlem i NSDP redan innan kriget bröt ut? Förstod inte drottningen att familjens pengar kom från egendom fadern stulit från judarna? Kan drottningen kommentera?
I kulisserna stod republikanerna och dreglade. Strålande tider, härliga tider...
Kriget var över när Silvia bara var ett par år gammal. Större delen av sin uppväxt tillbringade hon dessutom i Sydamerika, varför kriget och dess efterspel med största sannolkihet inte påverkade henne särskilt mycket. Faderns inblandning, får man anta, var inte ett samtalsämne kring middagsbordet.
Hur spelar det här då någon roll? Det gör det naturligtvis inte. Walther Sommerlath var inte medlem i kungafamiljen annat än som Carl Gustavs svärfar. Och hans eventuella samröre med Hitler, förmodligen inget han nämnde i bröllopstalet. Det var ju Silvia som gifte sig med Carl Gustav, inte herr Sommerlath. Således är det bara Silvias förflutna som är av intresse.
Om monarkins vara eller inte vara kan man naturligtvis ha åsikter. Jag själv är kluven i frågan. Men för att kunna avgöra det rättvist måste de fakta som kommer fram, vara relevanta.
Om det skulle visa sig att Victoria är ett oäkta barn, som Silvia fåt med en annan man...? Ja, då faller det hela i ett annat läge. Monarkin bygger på blodsbandet. Om inte kungabarnen är genetiskt besläktade med släkten Bernadotte, får vi göra som kungen sa, där ute på gården under en paus i jakten - "Vi vänder blad." Avslutar kapitlet bernadotte, och stänger boken om det svenska kungahuset.
Likaså om det visar sig att drottningen själv har nära kontakter med nazistiska grupperingar. Det är inte förenligt med hennes arbetsroll nämligen.
Om kungens påstådda otrohet och orgier, kan vi tycka vad vi vill. Rent moraliskt. Men det är din moral, eller min. Och moral får inte bli grund för avsked. Om så vore fallet, skulle vi snart ha en galopperande arbetslöshet i Sverige.
Slutsats: Vill man avskaffa monarkin, gör man det bäst med sakliga argument, som är aktuella och som faktiskt har bäring på fallet. Walther Sommerlath är inte en sådan faktor. inte heller kungens eventuella preferenser för nakna kvinnor.
Allt det här är saker som familjen Bernadotte får hantera inom sin egen sfär. Det är en privatsak. inget som ska stötas och blötas i media. Det är ovärdigt ett land, som påstår sig vara en demokrati, och som säger sig värna om allas lika värde.
Kungen, Silvia och deras familj, är också människor....av Guds nåde...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar